Reflexzonetherapie en overgewicht

Een deel van de Nederlanders wordt in rap tempo dikker.

Maar geldt het gezegde "elk pondje gaat door het mondje" wel voor al deze mensen?

De oorzaken van overgewicht zijn namelijk zeer divers!

Reflexzonetherapie is een behandelmethode die zeer positief kan werken in het proces om gewicht te verliezen. Reflexzonetherapie stimuleert het herstel van het natuurlijk evenwicht in het lichaam waardoor je lichaam weer meer evenwichtig gaat functioneren.

Dat je overgewicht het beste kunt aanpakken met een voor het individu passend dieet en voldoende lichaamsbeweging is de meeste mensen wel duidelijk. Maar dan nog kan het zo zijn dat het afvallen maar moeizaam verloopt.                                         

Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben

Ten eerste zijn er de lichamelijke oorzaken, zoals verstoringen in de spijsvertering. Daarbij moet gedacht worden aan maag- of darmklachten, slechte opname van voedingsstoffen, problemen met de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten, obstipatie en gistingsprocessen.

Ook kunnen er verstoringen in de vochthuishouding zijn waardoor vocht wordt vastgehouden. Bij hormonale oorzaken kun je denken aan de werking van de schildklier, verhouding mannelijke en vrouwelijke hormonen, eisprong, menstruatiecyclus, de overgang of verwijderde baarmoeder en/of eileiders.  

Ook emotionele oorzaken kunnen het afvallen verstoren.Voorbeelden hiervan zijn oa.: opgelopen trauma, gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen, stress, verdriet, gedrags- en leefpatronen en eerdere pogingen om overgewicht kwijt te raken.

Kortom: als het in je hoofd of lichaam niet lekker zit, dan ben je niet in staat optimaal te voldoen aan je eigen voornemens. Hierdoor ontstaan frustraties en negatieve gevoelens die het afvallen nog meer in de weg staan. Men belandt in een neerwaartse spiraal.

Een reflextherapeut neemt de tijd voor je en heeft aandacht voor zowel het lichamelijke als het emotionele welbevinden.

Het hele traject van afvallen en daarna het bereikte gewicht vasthouden is een lastig zo niet moeilijk traject dat veel doorzettingsvermogen vereist.

Reflexzonetherapie kan hierbij een welkome ondersteuning zijn.